Wednesday, 5 October 2011

:: semoga dikau tenang disana..~

oya : nad..cepat..nak pergi assembly ny..(pelajar contoh)
nad : ok,,jap2..siap da..
otw nak pergi assembly...

**
eh..tuu ustaz  la..lame da tak jumpa..oh..ustaz hantar anak dy balek asrama la..kan hari ni hari ahad..hari pertama kelas..kalau di terengganu sesi persekolahan atau kuliah bermula hari ahad - khamis..:D
emm..anak ustaz mesti balek rumah,,ye la..rumah ustaz dekat..kalau kite,,terima kasih je la..umah sangat la 'dekat'..
eh..ustaz nak pergi mane tuu?g surau la..:)

**

hari selasa 5 oktober..nak siap pergi kelas..baru keluar tandas..
" Ya Allah...innalillah.."
nape-nape?asal?blur..
Ustaz ** meninggal...
**gamam~~**
oya: eh..betul ke?jangan main-main..korang ny,..oya baru jumpa hari ahad hari tuu..nampak ok j..
zue: ye...pagi tadi..serangan jantung~..kite puun x percaya oya..
**

meniliti diriku..terasa sayu..
Ya Allah..bila sampai ajalku bagaimana keadaanku nanti?....
Ya Allah,,belum cukup amalanku untuk berjumpa denganMu..Kau ampunilah segala dosa-dosanku..terlalu banyak dosaku tidak terbilang..namun Kau Maha Penyayang dan Mengasihi terhadap umat-umatMu..


Tanda-tanda kematian terbahagi kepada beberapa keadaan:

Tanda 100 hari sebelum hari kematian


Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut.Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Ya Allah..kau tetapkanlah aku dalam agamamu..
Kau hidupkan aku dengan Islam ..Kau matikanlah aku dengan Islam..~

No comments:

Post a Comment